Sabah Borneo Malaysia (in Bahasa Melayu)

Melaway Sabah Malaysia

Sabah adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di bahagian utara Kalimantan dan juga dikenali sebagai Negeri Di Bawah Bayu, semua kerena terletak di bawah sabuk taufan. 

Sabah juga merupakan negara yang kedua terbesar di Malaysia yang merangkumi jumlah keseluruhan 76.000 km persegi dan berpenduduk hampir 2.5 juta orang.

Ibukota Sabah adalah Kota Kinabalu yang secara rasmi dikenali sebagai Jesselton selama kerajaan British Borneo Utara. 


Kota yang cepat berkembang sekarang menjadi pusat tarikan dan hub utama bagi mereka yang ingin melawat negara bahagian Sabah Borneo untuk aktiviti berkaitan pelancongan. 

Pada saat ini, Sabah mempunyai banyak tempat yang dalam hal pelancongan kerana itu kedudukan yang unik di mana pelawat dan pembuat bercuti akan mendapati segala macam kegiatan yang harus dilakukan di sini.


Dari Eko-Pelancongan ke Kepulauan dan Pantai, Gunung dan Hutan Hujan untuk Sukan dan Adventure, Budaya dan Warisan dan juga Pasar Tempatan dan Muzium. 

Sabah Borneo Malaysia 


Pasar Besar Kota Kinabalu
Pasar Besar Kota Kinabalu
Kota Kinabalu

Di sinilah anda dapat menikmati melawat pulau-pulau indah dari Tunku Abdul Rahman Park atau TAR Marine Park yang hanya 20 minit dari bandar Kota Kinabalu

Pilih dari Pulau Manukan, Pulau Mamutik, Pulau Sapi, Pulau Sulug atau Pulau Gaya di taman laut di sini. 

Dari bandar Kota Kinabalu, ia hanya mengambil dua jam perjalanan ke kaki Gunung Kinabalu dan menikmati nafas mengambil pandangan gunung tertinggi di Asia Tenggara.

Anda juga boleh membuat tour setengah hari ke eko-pelancongan Klias Wetlands mengalami safari sungai yang unik untuk melihat Monyet Proboscis atau Monyet Belanda dan berbagai jenis monyet dan burung di sana. 
 
Pasar Filipino di Kota Kinabalu
Pasar Kraftangan di bandar Kota kinabalu
Di bandar KK, lawati Pasar Handikraf atau Pasar Filipino yang sangat menarik dengan berbagai souvenir unik di sini.

Pasar yang terkenal inilah dimana mutiara boleh dicari untuk membuat kalung atau gelang dan anda boleh berjalan kaki melalui berbagai bangunan baru dan lama ke pusat membeli-belah yang moden di sekitar bandar KK. 

Untuk lebih aktiviti, anda boleh explore dari Kota Kinabalu ke pelbagai tempat di sekitar Sabah untuk pengalaman lebih dari keadaan luar biasa di Kalimantan. Semua ini di sekitar Kota Kinabalu. 

Sabah Monyet Belanda
Monyet Belanda Sabah

Sandakan

Lawati tempat yang paling popular di sini, iaitu Sepilok Orangutan Rehabilitation Center. Sementara di sini, anda boleh juga membuat persinggahan di Rainforest Discovery Center (RDC) untuk melihat flora dari seluruh Sabah Borneo. 

Pengalaman yang menakjubkan adalah Kinabatangan River Cruise di Sukau  dimana orang boleh melihat binatang liar seperti orangutan, gajah kerdil, monyet proboscis dan spesies dilindungi yang lain di sepanjang sungai terpanjang kedua di Sabah. 

Kunjungi Gua Gomantong untuk melihat bagaimana Sarang Burung dituai dengan cara tradisional dan bahkan kesempatan melihat Monyet Merah yang luar biasa. 

Layani Labuk Bay Sanctuary untuk melihat Monyet Proboscis atau anda boleh juga naik boat ke Pulau Penyu untuk melihat beberapa penyu yang membuat pulau ini kediaman. 

Di bandar Sandakan, anda boleh juga melawat rumah Penulis Amerika yang terkenal bernama Agnes Keith House untuk melihat bagaimana keluarga mereka berjaya melepasi perang dunia kedua dan pengalaman salah satu yang terbaik. 

Di waktu malam, cubalah makanan laut di beberapa restoran seluruh bandar Sandakan kerana ia adalah paling segar dan termurah.


Kapalai Island di Sabah
Pulau Kapalai di Sabah

Semporna / Tawau

Semporna dan Tawau merupakan gerbang utama anda ke dunia menyelam yang ternama dari Pulau Sipadan dan pulau-pulau sekitar iaitu Pulau Mabul dan juga Pulau Kapalai. 

Jika anda menikmati scuba diving, anda boleh ke sini untuk mengalami dunia bawah laut yang menakjubkan. 

Selain scuba diving, anda juga boleh melawat kaum Gipsi Laut luar biasa Sabah yang dikenali sebagai orang Bajau Laut. 

Ada juga pelbagai kegiatan eko-pelancongan di kawasan ini yang juga berfungsi sebagai salah satu pintu gerbang ke Danum Valley dan Sabah Hills Park.


Kudat

Kudat terletak di bahagian paling utara Sabah dan disini anda boleh melihat Kaum Rungus, Bajau Darat yang berkuda.

Si Kutad, anda boleh mengunjungi beberapa pulau pulau yang menakjubkan seperti Pulau Balambangan, Pulau Banggi dan juga Pulau Mantanani untuk berbagai kegiatan. 

Sebuah pasar tempatan yang sangat terkenal and unik di bandar Kota Belud adalah harus melawati pada hari minggu.

Water Rafting di Sungai Padas
White water rafting di Sungai Padas

Tenom 

Tempat ini yang memang terkenal untuk kopi tempatan bernama iaitu Kopi Tenom juga berfungsi sebagai salah satu pintu gerbang untuk sukan pengembaraan atau adventure white water radfting.

Anda boleh menyertai sukan water rafting di sepanjang Sungai Padas dan pengalaman mengambil salah satu dari kereta api diesel tua ke sana. 

Sekitar kawasan Tenom, anda juga boleh melawati Pusat Kebudayaan Orang Murut.


Labuan 

Labuan merupakan tempat menarik untuk dikunjungi dan terkenal sebagai pusat kewangan luar pantai (offshore) menawarkan perkhidmatan kewangan dan perniagaan antarabangsa sejak tahun 1990 dan juga sebagai destinasi pelancongan kerana memiliki lokasi menyelam dan snorkeling yang cantik dan indah.

Tidak lupa bahawa Labuan adalah sebuah pulau bebas cukai dan merupakan salah satu daripada tiga Wilayah Persekutuan di Malaysia. Nama Labuan berasal dari kata labuhan yang bererti pelabuhan.


Sabah sebenarnya adalah salah satu tempat yang paling menarik dan unik untuk dikunjungi di Malaysia dengan begitu banyak yang ditawarkan untuk semua jenis pelancongan. 

Saya telah pergi ke Sabah lebih dari sepuluh kali dan kalau diberi kesempatan, saya akan melawati Sabah atau Negeri Di Bawah Bayu lagi.


Fatt Choy Coffee, Tenom
Berbagai Kopi Tenom dijual di Fatt Choy Coffee, Tenom

Penghabisan

Jika anda dibagi kesempatan untuk melawat Sabah, di mana anda ingin pergi? Sila menulis jawapan anda dengan memberikan komen di bawah dan sekian terima kasih.

Anda boleh dapati lebih informasi Sabah di Wikipedia

Artikel Sabah ini diterbitkan dalam Bahasa Melayu untuk pembaca sekitar Malaysia, Brunei dan Indonesia. Jika saya telah membuat kesalahan ejaan atau tata bahasa, jangan alasan saya kerana ini adalah usaha pertama saya menulis dalam Bahasa Melayu.
 

(This Sabah article was published in Bahasa Melayu (Malay Language) for the Malay readers around the region of Malaysia, Brunei and Indonesia. If I have made any spelling or grammar mistakes, please do excuse me as this is my first attempt in writing in Malay.)

Malaysia Asia

Blogging since 2007, but writing online since 1997. I belong to the 1st generation of worldwide bloggers, which is of course old-school. Since 2008, I created Malaysia Asia and this travel, flood, gadget and lifestyle blog has won numerous physical awards from tourism boards around Malaysia. (Not those online awards). After 12 years of blogging, I have semi-retired and now blog about things I like, do product reviews and enjoy life. My work has been featured in Lonely Planet, CNN Travel, Yahoo Travel, Wall Street Journal, and many other international publications. Find out more about me and thank you.

33 Comments

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

Previous Post Next Post

Contact Form