Sabah Borneo Malaysia (in Bahasa Melayu) - Malaysia Asia

Sabah Borneo Malaysia (in Bahasa Melayu)

Melaway Sabah Malaysia

Sabah adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di bahagian utara Kalimantan dan juga dikenali sebagai Negeri Di Bawah Bayu, semua kerena terletak di bawah sabuk taufan. Sabah juga merupakan negara yang kedua terbesar di Malaysia yang merangkumi jumlah keseluruhan 76.000 km persegi dan berpenduduk hampir 2.5 juta orang.

Ibukota Sabah adalah Kota Kinabalu yang secara rasmi dikenali sebagai Jesselton selama kerajaan British Borneo Utara. Kota yang cepat berkembang sekarang menjadi pusat tarikan dan hub utama bagi mereka yang ingin melawat negara bahagian Sabah Borneo untuk aktiviti berkaitan pelancongan. 


Pada saat ini, Sabah mempunyai banyak tempat yang dalam hal pelancongan kerana itu kedudukan yang unik di mana pelawat dan pembuat bercuti akan mendapati segala macam kegiatan yang harus dilakukan di sini. Dari Eko-Pelancongan ke Kepulauan dan Pantai, Gunung dan Hutan Hujan untuk Sukan dan Adventure, Budaya dan Warisan dan juga Pasar Tempatan dan Muzium. 


Pasar Besar Kota Kinabalu
Pasar Besar Kota Kinabalu
Kota Kinabalu

Di sinilah anda dapat menikmati melawat pulau-pulau indah dari Tunku Abdul Rahman Park atau TAR Marine Park yang hanya 20 minit dari bandar Kota Kinabalu. Pilih dari Pulau Manukan, Pulau Mamutik, Pulau Sapi, Pulau Sulug atau Pulau Gaya di taman laut di sini. 

Dari bandar Kota Kinabalu, ia hanya mengambil dua jam perjalanan ke kaki Gunung Kinabalu dan menikmati nafas mengambil pandangan gunung tertinggi di Asia Tenggara. Anda juga boleh membuat tour setengah hari ke eko-pelancongan Klias Wetlands mengalami safari sungai yang unik untuk melihat Monyet Proboscis atau Monyet Belanda dan berbagai jenis monyet dan burung di sana. 
 
Pasar Kraf di Kota Kinabalu
Pasar Kraf di KK
Di bandar KK, lawati Pasar Handikraf atau Pasar Filipino yang sangat menarik dengan berbagai souvenir unik di sini. Pasar yang terkenal inilah dimana mutiara boleh dicari untuk membuat kalung atau gelang dan anda boleh berjalan kaki melalui berbagai bangunan baru dan lama ke pusat membeli-belah yang moden di sekitar bandar KK. 

Untuk lebih aktiviti, anda boleh explore dari Kota Kinabalu ke pelbagai tempat di sekitar Sabah untuk pengalaman lebih dari keadaan luar biasa di Kalimantan. Semua ini di sekitar Kota Kinabalu. 

Sabah Monyet Belanda
Monyet Belanda Sabah

Sandakan

Lawati tempat yang paling popular di sini, iaitu Sepilok Orangutan Rehabilitation Center. Sementara di sini, anda boleh juga membuat persinggahan di Rainforest Discovery Center (RDC) untuk melihat flora dari seluruh Sabah Borneo. Pengalaman yang menakjubkan adalah Kinabatangan River Cruise di Sukau  dimana orang boleh melihat binatang liar seperti orangutan, gajah kerdil, monyet proboscis dan spesies dilindungi yang lain di sepanjang sungai terpanjang kedua di Sabah. Kunjungi Gua Gomantong untuk melihat bagaimana Sarang Burung dituai dengan cara tradisional dan bahkan kesempatan melihat Monyet Merah yang luar biasa. 

Layani Labuk Bay Sanctuary untuk melihat Monyet Proboscis atau anda boleh juga naik boat ke Pulau Penyu untuk melihat beberapa penyu yang membuat pulau ini kediaman. Di bandar Sandakan, anda boleh juga melawat rumah Penulis Amerika yang terkenal bernama Agnes Keith House untuk melihat bagaimana keluarga mereka berjaya melepasi perang dunia kedua dan pengalaman salah satu yang terbaik. Di waktu malam, cubalah makanan laut di beberapa restoran seluruh bandar Sandakan kerana ia adalah paling segar dan termurah.

Pulau Kapalai di Sabah
Pulau Kapalai di Sabah

Semporna / Tawau

Semporna dan Tawau merupakan gerbang utama anda ke dunia menyelam yang ternama dari Pulau Sipadan dan pulau-pulau sekitar iaitu Pulau Mabul dan juga Pulau Kapalai. Jika anda menikmati scuba diving, anda boleh ke sini untuk mengalami dunia bawah laut yang menakjubkan. Selain scuba diving, anda juga boleh melawat kaum Gipsi Laut luar biasa Sabah yang dikenali sebagai orang Bajau Laut. Ada juga pelbagai kegiatan eko-pelancongan di kawasan ini yang juga berfungsi sebagai salah satu pintu gerbang ke Danum Valley dan Sabah Hills Park.


Kudat

Kudat terletak di bahagian paling utara Sabah dan disini anda boleh melihat Kaum Rungus, Bajau Darat yang berkuda dan mengunjungi beberapa pulau pulau yang menakjubkan seperti Pulau Balambangan, Pulau Banggi dan juga Pulau Mantanani untuk berbagai kegiatan. Sebuah pasar tempatan yang sangat terkenal and unik di bandar Kota Belud adalah harus melawati pada hari minggu.

Water Rafting di Sungai Padas
White water rafting di Sungai Padas

Tenom 

Tempat ini yang memang terkenal untuk kopi tempatan iaitu Kopi Tenom juga berfungsi sebagai salah satu pintu gerbang untuk sukan pengembaraan atau adventure di mana anda boleh menyertai sukan water rafting di sepanjang Sungai Padas dan pengalaman mengambil salah satu dari kereta api diesel tua ke sana. Sekitar kawasan Tenom, anda juga boleh melawati Pusat Kebudayaan Orang Murut.


Labuan 

Labuan merupakan tempat menarik untuk dikunjungi dan terkenal sebagai pusat kewangan luar pantai (offshore) menawarkan perkhidmatan kewangan dan perniagaan antarabangsa sejak tahun 1990 dan juga sebagai destinasi pelancongan kerana memiliki lokasi menyelam dan snorkeling yang cantik dan indah. Tidak lupa bahawa Labuan adalah sebuah pulau bebas cukai dan merupakan salah satu daripada tiga Wilayah Persekutuan di Malaysia. Nama Labuan berasal dari kata labuhan yang bererti pelabuhan.


Sabah sebenarnya adalah salah satu tempat yang paling menarik dan unik untuk dikunjungi di Malaysia dengan begitu banyak yang ditawarkan untuk semua jenis pelancongan. Saya telah pergi ke Sabah lebih dari sepuluh kali dan kalau diberi kesempatan, saya akan melawati Sabah atau Negeri Di Bawah Bayu lagi.

Fatt Choy Coffee, Tenom
Berbagai Kopi Tenom dijual di Fatt Choy Coffee, Tenom

Jika anda dibagi kesempatan untuk melawat Sabah, di mana anda ingin pergi? Sila menulis jawapan anda dengan memberikan komen di bawah dan sekian terima kasih.

Anda boleh dapati lebih informasi Sabah di Wikipedia

Artikel Sabah ini diterbitkan dalam Bahasa Melayu untuk pembaca sekitar Malaysia, Brunei dan Indonesia. Jika saya telah membuat kesalahan ejaan atau tata bahasa, jangan alasan saya kerana ini adalah usaha pertama saya menulis dalam Bahasa Melayu.
 

(This Sabah article was published in Bahasa Melayu (Malay Language) for the Malay readers around the region of Malaysia, Brunei and Indonesia. If I have made any spelling or grammar mistakes, please do excuse me as this is my first attempt in writing in Malay.)
Sabah Borneo Malaysia (in Bahasa Melayu) Sabah Borneo Malaysia (in Bahasa Melayu) Reviewed by David Jr on Tuesday, April 27, 2010 Rating: 5

33 comments:

superwilson said...

Skarang power guna BM ya?

David Jr said...

I have to try :)

David Jr said...

HBB, very nice to know you are heading there for a hike to Mount KK. Have a safe and enjoyable trip.

David

nabilah_2908 said...

Jika dapat ke Sabah...saya inginke Semporna, melawat pulau sipadan yang indah, melawat perkampungan bajau laut and dah tentu takkan melepaskan peluang untuk diving...melihat terumbu karang yang cantik2.. :)

Ariff Shah said...

Kalau dapat pergi Sabah, nak pergi pulau Layang Layang, snorkling di situ.

Pulau tak ramai orang, aman damai dan katanya terumbu karang kat situ memang cantik

fahmi nazarie said...

Jika saya ingin sekali kembali ke Sabah kerana saya ingin ke Lembah Danum di mana ia kaya dengan pelbagai habitat flora dan fauna.

Selain itu saya ingin mendaki Gunung Kinabalu buat kali ketiga tetapi dengan VIA FERRATA kerana ia merupakan pengalaman yang pasti menakjubkan.

Terakhirnya saya ingin ke Pulau Sipadan untuk snokerling dan scuba diving kerana hidupan laut yang cantik seperti ikan dan terumbu karangnya.

SyaZa SyaFeeQaH said...

Jika Syaza diberi kesempatan untuk melawat ke Sabah, walaupun kini Syaza menetap ke Sabah, Syaza ingin pergi ke Gunung Kinabalu.

Walaupun dah banyak kali pergi ke Kundasang atau ke kaki gunung, tetapi, Syaza ingin menetap di sana untuk beberapa hari.

Oleh sebab itu, Sabah dikenali Negeri Di Bawah Bayu. Bayu di sana amat segar dan dapat memberi ketenangan kepada Syaza, dari segi fizikal dan mental.

Ini kerana, Syaza minat untuk mengarang cerita dan menulis puisi, oleh itu Syaza memerlukan suasana yang tenang.

Jadi, nak bawa Syaza ke sana?
Dengan hati yang gembira, Syaza rela. :)

SweetyMui2 said...

nak pegi ranau sbb situ sejukk :)

n tawau gak sbb dgr2 org sume peramah :)

LUKISAN PENA said...

pernah pegi sabah dulu. walaupun10hari jer kat sana tapi best..

naik gunung kinabalu...pg pasar philippines...

makan ikan bakar..

kampung terapung..dan mcm2 lagi

nak pegi lagi..terutama naik gunung kinabalu

lAl said...

Sangat suka Sabah.. Orangnya ramah, serta sangat bekerja keras untuk meneruskan hidup. Ditambah dengan kedamaian alam sekitarnya.. Amat membahagiakan.. Datanglah ke Sabah untuk lawatan peribadi anda.. Pasti gembira..ahaha

Fairosza said...

kalau saya dapat ke Sabah tentulah saya nak sangat mendaki Gunung Kinabalu yang merupakan gunung tertinggi di Asia Tenggara. Kalau kat semenanjung, saya dah berjaya tawan Gunung Ledang(tak jumpa puteri =D) dan Gunung Angsi. Mesti mencabar dan seronok nanti.

farenova said...

Jika saya dapat ke Sabah, saya ingin sekali pergi ke Tamu besar yang diadakan setiap tahun, dimana terdapat pelbagai cultural events berlaku di situ, saya ingin makan seafood yang sangat fresh di sekitar pasar Filipina, dan mandi air terjun yang bersih sehinggakan boleh kelihatan ikan-ikannya berenang..

iShLiBeTiSh said...

kalau saya pegi sabah....saya nk pegi Gunung Kinabalu n duduk sane... sy suke duk kt tmpat tggi pstu jenguk ke bwh...sikit gayat, tp kte akn dpt clearer n wider view of the nature..
oh,n pegi scuba diving n tgkap gmba bwh air byk2 kt pulai sipadan...dnga citer air die sgt jernih n bersih smpai boleh nmpak ikan dr ats air n byk trumbu karang...suka2!^_^

asmaria said...

Syukur Alhamdulillah, jika umur panjang murah rezeki saya mahu ke 1)Gunung Kinabalu,
2)Pulau Mataking dan,
3)Lembah Danum

Roxy zai said...

syukur Alhamdulillah coz saya sememangnya org Sabah..

jika anda ke Labuan, jgn lupa melawat tempat2 menarik seperti muzium2 serta surrender point di mana Jepun menyerah diri..selain itu,homestay pun ada coz leh belajar budaya2 org2 sabah serta makanan2 mereka..Labuan ialah pulau bebas cukai..kereta2,coklat,dan sememangnya arak(bkn utk Muslim) sgt murah!!
Dengan laut yang cantik dan dikelilingi pulau2 kecil,korang mesti pergi menyelam..baru lengkap percutian korang di labuan!!^_^

Kazaztan Team said...

saya mau ke gunung kinabalu...

FeeQ said...

Nice wei.. Awesome... I Need holiday too...

Ain said...

kalau dapat ke sabah, teringinnya ke pulau sipadan.....

sungguh cantik sekali pantainya ditambah pula dengan keindahan dasar lautnya yang dipenuhi terumbu karang.....

mesti seronok tak terkata....

QueenImah said...

klu dapat ke sabah ek..sy nak balik kg ler..TAWAU..hehhe sebab da lama xbalik kg nie...

abangfaizul said...

saya mahu ke KUNDASANG.

ingin menikmati cuaca, kesegaran udara dan lain-lain.

saya sudah penat dan jemu dengan udara KL...

SyerAgh PgrEE said...

sudah pun ke Sabah,tapi msa kecik2, msa xhrgai keindahan semulajadi, dan trasa igin pergi lagi.Kalau aku ke sabah,mula2 smpai sane, igin pergi panjat itu Gunug Kinabalu.. balik tu nak p rest kat pulau sipadan, mandi2 laut tgk2 ikan sane. balik tu nak singgah pasar filipina, nak beli mutiara bnyak2, nak jual kat negeri aku. haha Sabah, bwalah aku kesana

Nurizaihan(◕‿◕.) said...

sangt rugi org malaysia x pergi ke sabah..espeseli RAKYAT MALAYSIA.
sy ckp bukan apa..85% pelancong yang datang ke Pulau Sipadan&Mabul&Kapalai adalah dr luar negara.Keindahan pulau dan dasar laut pulau Sipadan amatlah menyerlah dan byk pelancong cakap dasar laut merupakan kedua selepas Angkasa.
sy sendiri belum pernah diving,walaupun sy budak sabah tp blum lg memiliki lesen diving iaitu dalam sekitar rm750 per person slama 7 hari.Destinasi ini merupakan destinasi yang paling popular d sabah d mata dunia=)

mohamadfbi said...

saya pernanh ke gunung kinabalu dulu.
teringin mahu kesana lagi.
tempat yuang best dengan environment yang memukau.
teringin juga nak melawat pulau sipadan, tapi berapa yer kosnya?

haziQah said...

yeh sabah best..nt nak g lg..x puas g ari tu sbb ujan je huhu

dramaQueen said...

Teringin nak mendaki Gunung Kinabalu di Kundasang. One of my friend from there so she always story about her place. Dan water rafting di Sungai Padas nampak menarik and challenging. Adakah lebih adventure dari di Gopeng?? Mungkin akan cuba satu hari nanti..

eT said...

teringin nk ke sabah sebab sabah tempat saya honeymoon...
kalo dapat p sabah lg...saya nk snorkeling puas2...ari tu dah snorkeling kt 4 pulau (sapi, gaya, manukan, mamutik)..then kalo dapat nk p pulau sipadan...org kata sana lg best nk snorkeling...huhu
best2....

aduka said...

bila bercerita ttg negeri sabah, rmai org akan fikir ttg gunung kinabalunya.. mendaki dan berkhemah adalah satu aktiviti yang menarik jika ke gunung kinabalu..
jika ditanya pada saya ttg negeri sabah, mengenali orang utan dengan lebih dekat adalah punca tarikan utama bagi saya, selain mendaki gunung kinabalu.. terus terang saya katakan, saya mmg tertarik dengan orang utan.. sbelum ini, hanya lihat di kaca televisyen.. itu pun orang inggeris yg membuang kajian ke atas org utan.. sbnrnya terdetik di hati utk saya menyentuh, memegang, membelai, juga mengambil bahagian dalam mengenali haiwan unik ini..
biarpun ada umum di zoo di semenanjung, tetapi bagi saya adalah lebih adventure dan menarik jika kita menjelajah di habitatnya atau tempat asalnya orang utan ini.. selain dari dapat mengenali haiwan unik ini, saya juga dapat meluaskan dan merehatkan minda dgn aktiviti2 bersama orang utan.. bunyinya agak kelakar, namun itulah realitinya.. tarikan orang utan adalah berlainan dengan haiwan2 zoo yg lain..
=)

Miey said...

Jika saya dibagi kesempatan untuk melawat Sabah, di mana saya ingin pergi?

Saya ingin pergi ke Kota Kinabalu kerana disana adanya berbagai-bagai tempat menarik.Saya juga ingin singgah sebentar di 'Pasar Filipina' kerana dikatakan tempat menjual berbagai-bagai barangan yang berdekatan dengan pantai. Selain itu ingin berjalan-jalan di tepian pantai Kota Kinabalu yang nyaman udaranya. Di sini juga kita dengan jelas dapat melihat Pulau Sapi dan Memutik.

Selain itu saya ingin pergi ke Gunung Kinabalu kerana menurut lagenda ada gemala naga yang dikawal oleh naga disana.

He he he

Saya sendiri mahu merasai pemandangan Gunung Kinabalu yang mashyur kerana tingginya di Asia Tenggara selain dari hidupan flora dan fauna yang ada di sana.

Banyak lagi pulau-pulau di sabah yang saya ingin pergi, sambil itu melakukan aktiviti scuba jika berkesempatan.

Pokok pangkalnya terlalu banyak tempat untuk dilawati dan kadang kala memakan masa berhari- hari untuk melawat sesuatu tempat.

karl said...

Kalau diberi peluang nak melancong di Sabah, dah tentu la Pulau Sipadan, Gunung Kinabalu, & Sampoerna. Pulau Sipadan, sebab aku dengar pulau tu cantik. Gunung Kinabalu, puncak tertinggi kat SOuth East Asia tu beb! Mesti la mau lawat bah! Sampoerna, sebab aku pernah terbaca sebuah cerpen karya Arenawati - Sebuah Pekan Bernama Sampoerna. Jadi aku teringin sangat nak tau macam mana tempat tu agaknya, hehe :)

fatihah said...

wah , saya x pernah pegy sabah . kalau boleh , saya nak pegy pulau sipadan . sebab nak cari ketenangan .
release stress . lagipon , kat situ memang terkenal dengan pulau dia yang cantik kan ? kalau tu boleh saya dapar pengalaman bersnorkeling dengan ikan-ikan yang comel . ada terumbu karang lagi . haha ,

David Jr said...

Terima Kasih kepada semua yang jawab disini.

David
Malaysia Asia

Anonymous said...

jika kamu pergi ke sabah datang la ke ranau boleh kita ARAMAI TEEEEEEEEE......

Homestay Tawau said...

Sabah memang best, banyak tempat yang menarik. Sekali datang, mesti mau datang lagi :)

Powered by Blogger.